Termoizolarea fundaţiei

La clădirile fără subsol, unul dintre aspectele cele mai importante este ca fundația să ajungă până la adâncimea de fundare recomandată prin proiect. Se vor utiliza numai materiale termoizolante foarte rezistente la încărcări și la acțiunea apei (polistiren extrudat Austrotherm XPS® TOP).

Termoizolarea subsolurilor

La clădirile cu subsol neîncălzit se recomandă protejarea soclului clădirii cel puțin până la nivelul adâncimii de îngheț specifice pentru zona respectivă și termoizolarea eficientă a plăcii de beton peste subsol.

Termoizolarea faţadelor

Termoizolarea fațadelor a ridicat nenumărate probleme de-a lungul timpului atât datorită diverselor moduri de executare a pereților (din zidărie, din beton sau pe structuri ușoare din lemn sau metal) cât și cerințelor de finisare (tencuială, vopsea decorativă sau placaje de tip cărămidă aparentă).

Termoizolarea acoperişurilor

Scopul unui acoperiş este acela de a proteja spaţiile de la interior atât împotriva intemperiilor (ploaie, zăpadă, vânt) cât şi împotriva soarelui arzător de pe timpul verii. Aşa cum ştim, în general, aerul cald tinde să se ridice, de aceea podul sau mansarda trebuie să fie foarte bine izolate pentru a împiedica pierderile de căldură, respectiv de energie.

Termoizolaţia între căpriori

Acoperişul cu termoizolaţia între căpriori este una dintre cele mai utilizate soluţii, cu rezultate excelente dacă se respectă dimensiunile materialului termoizolant propus prin proiect. În cazul acoperişurilor cu astereală, se obţine ventilarea spaţiului de sub învelitoare, ceea ce permite evacuarea vaporilor adunaţi accidental sub aceasta.

Termoizolaţia montată peste astereală

În cazul termoizolaţiei peste astereală, pentru a păstra un aspect mai rustic al mansardei (cu căpriorii la vedere), se vor folosi plăci de polistiren cu rezistenţă mare la încărcări, iar la partea caldă a termoizolaţiei (la interior), peste astereală, se va poza o barieră împotriva vaporilor.

Termoizolarea teraselor

Ca și în cazul acoperișurilor cu șarpantă, terasele au nevoie de o termoizolare eficientă care să permită conservarea energiei necesare pentru încălzirea sau răcirea spațiilor de dedesubt. Mai mult decât atât, în cazul teraselor, se pune și problema utilizării spațiului respectiv ca spațiu circulabil pietonal, ca terasă-grădină (soluție utilizată în cazul construcțiilor din marile aglomerări urbane) sau chiar ca parcare pentru autoturisme.

Terase cu trafic auto

Lipsa spațiilor de parcare în marile aglomerări urbane a condus, printre altele, la o utilizare cat mai judicioasa a spațiilor, respectiv a teraselor clădirilor, pentru a oferi locuri de parcare mașinilor aferente clădirii respective.

Terase verzi

Utilizate pe scară destul de mare în marile aglomerări urbane din vestul Europei datorită unor avantaje referitoare atât la protecția termică, cât și la faptul că permit scurgea apelor meteorice gradual catre canalizare fără a conduce la colmatarea acestora, precum și la crearea unei suprafețe verzi care să ofere un spațiu relaxant chiar în mijlocul orașului. La noi, acest tip de rezolvare pentru terase este folosit doar incidental.

Conceptul de acoperiş Duo Dach

Duo Dach este un concept special de termoizolare a acoperişului, fiind o combinaţie între sistemul termoizolant clasic cu polistiren expandat şi cel inversat, îmbinând beneficiile celor doua sisteme.